Tuesday, 1 May 2012

Lelaki UNTUNGLA~ ??

pelik?


In life, orang cakap lelaki is the happier person sebab dorang xyah nak kusut kepala sal hal remeh temeh xcam pompan… ‘Life is simplier for guys’ gitu… why?

  •       Seluar pendek dimana shja, bila2 masa, xkira camne rupa kaki dorg..
Boyz if korang tgk perempuan yang ‘kaki fatty2 boom2 ‘o’ kaki pendek tapi peha besar’ o ‘kaki berparut’ pakai short, agak2 ape feeling korang?? ‘Sakit mata doe!!’ o ‘Kaki kalau cantik xpe jugak’ – jawapan normal! Kalau guyz… parut, gemuk,pendek, banyak bulu o ape condition sekali pun xde hal…redah je! For gurlz yg Islam, xpyh la nk short2 ni… tutup aurat lagi sejuk mata memandang…

                                    Anywhere, anytime....short pants (gmbr contoh)
  •      Nak janggut k x ye?
Kalau gurlz ada janggut….ehm?? Rasenye lama da kot laki2 kat dunia ni lari… xkire yang hensem, hodoh, jahat o even yang gentlemen…’x sanggup aq!’ haha

  •       Games all the life..
Kecik, besar, tua, muda….xkira usia, kalau da namanye lelaki, game memang xboley lari… dr zaman game keset k zaman game cd k PS1, PS2, PSP and whatsoever PS lagi la…. desire for game memang  xkan suda… Dota, Pokemon, Digimon, Street fighter, Sonic, Naruto, FIFA…. Segala jenis game… so gurlz, don’t complain about this hobby coz guyz n game ibarat ‘isi dgn kuku’…tambah2  kalau da main dengan geng, memang ‘World is Ours!!’
                             Game favourite abang aq.., kalau da mengadap memang xkuar bilik
  •  Coklat hanya salah satu snek!!
No need to worried about anything, nak makan juz makan! Gain weight is nothing… but for gurlz before makan calculate bpe byk kalori, lemak or whatsoever kandungan dalam coklat ; gain weight is nightmare!! Haha

  •   Vacation dengan hanya 1beg galas..
Bab2 packing ni, lelaki xpikir lama…1 beg galas pun enough but gurlz?? ‘Gile ko 1beg galas?’ Hahaha kalau boley  1 almari nak angkut… kerja packing2 ni adalah sangat rumit n take a lot of time for most of the gurlz… (untuk species yang rare ni, redah jer!)

                                                     cukup x ni?

  •    Wrinkles? Charming der…
Korang tengok Brat Pitt, Tom Cruise….muka tue, kedut2 keliling mata, kedut kat mulut…, still orang panggil hensem, gurlz ni dok jerit2 bagai nak gile suke kat warga2 tua ni… orang kata kedut di muka tambahkan charm dan character seorang lelaki, ceyhh2… For gurlz, wrinkles? NOOOO!!  simbul penuaan yang membawa maksud ‘Hello Mak cik Tue!!’ hahaha… tapi ada lelaki yang xkisah - ‘gulz yang ada kedut sebab selalu senyum sweet kot!’

Brad Pitt yang masih digilai ramai walaupun begini

So…, adakah korang rasa lelaki ni ‘untungla~’ ?
Untung x untung, lelaki memang berbeza dengan perempuan.
Setiap kejadian yang Allah cipta ada hikmahnye… begitu juga dengan kejadian lelaki dan perempuan…

Opinion..lain orang lain pikir…terpulang

Saturday, 21 April 2012

Makna sebenar disebalik 'girls word'

pelik?

simple word ; deep meaning

hahaha....well aq terbaca kat internet pasal The Real Definition of Words When Used By Women. Its actually a jokes but tangkap gak punye jokes. Good jokes actually. Why?? well sebab ianya hampir tepat... That's why aq tulis entry ni, rasa macam nak share2 kan... boys mungkin x jangka benda macam ni sebab dorang biasanya apa yang diucap, itulah maksud nye. But gurls....like alwayz ; unpredictable! Sape yang 'bersih', no hal la... Sape2 yang terasa, makna korang buat la tu....hahaha, no offense gurls!! juz wanna share apa yang aq bace, say sori awal2...

Real Defination:


1) 'Fine' - I am right. This argument is over. You need to shut up.
  
2) 'That's Okay' - She wants to think hard and long before deciding when and how you'll pay for your mistake.
  
3) 'Nothing' - The calm before the storm. This means "Something" and you better be on your toes. Arguments that start with "Nothing" usually end with "Fine" (tepat!) 


4) 'Five Minutes' - If getting dressed, this means half an hour. (ada yang x, tapi mostly  like 90% gurls memang lembab kalau bersiap. Kadang2 memang xpham but don't be mad about this guyz. Kes ni sama cam nak suruh korang buat kerja mengemas/membersih rumah) 

5) 'Thanks' - A woman is thanking you. Do not question this or faint. Just say, "You're welcome," and let it go. 

6) 'Loud Sigh' - Not actually a word but rather a non-verbal statement often misunderstood by men. It means she thinks you are an idiot and wonders why she is standing here wasting her time arguing with you about "Nothing." (dalam erti kata lain 'da give up')  

7) 'Go Ahead' - This is a dare, not permission. (nasihat : lupekan je, jangan buat!!)  

8) 'Don't worry about it, I got it' -  It means that a woman has asked a man several times to do something and is now doing it herself.
p:s - gurls sekalian, korang xboley harap sangat boys ni nak paham double2 meaning ni... xramai yang sama spesies macam A.Samad Said yang paham word2 tersurat tersirat ni. Most of the boys is 'clean n clear' (lebih tepat - blur!) - xpaham? senang terus terang...haha

be clean and clear... senang paham



opinion...lain orang lain pikir...terpulang

Sunday, 15 April 2012

Perkara yang lelaki xpaham pasal perempuan.

pelik?
                                                           gurls vs boys


'Boys and Gurls berbeza'. Yup that's right, dari segi luaran pun da tau. Perangai, fizikal, fikiran everything…
Aku pernah terbaca satu artikel/post o somtin like that kat internet sblum ni pasal ‘The thing men in their 20-30s cannot understand about women?‘. Kalau ikutkan banyak benda perempuan buat yang lelaki xpaham tapi ini antara yang famos…

1.)   Why they go to the restroom in groups?
      Xkira apa peringkat umur sekali pun, all the gurls memang n pernah wat benda ni. Something yang memang dari kecik sampai besar boys mmg xkan phm why… hahaha klo korg tanye gurlz, kadang2 dorg mmg tatau pe reasons, juz benda ni memang da di adopt camtu. For gurlz yang ‘loneranger’ ni, g toilet sorang2 ni no hal la. - ‘ala tandas je kot, klo ada yg nk ikut xkisah, klo xde g je la sorg2’ o ‘ada mber k xde k, klo da nk g 2 kena g gak, bisnes kena jalan kan…haha’ - ; Ada pulak yang memang benda ni da jadi habit, yelah dari kecik gi dok pi toilet kne berteman kan - ‘ntah la, da biasa r’ o ‘xbiasa r pergi sorg’ – tapi ada gak yang memang species gerak kemana2 mesti dengan geng, even ke toilet. Kalau xcukup sorang, skuad mmg xleh gerak. Usually student high school la, well follow the Queen Bee babe! – ‘ala bukan apa, klo kena kco boley backup’ - WTF!! Wa Tak Faham-  HOT STUFF!!! Yeah, aku pham! Adoi~ macam2. Hahaha klo kes ni mmg aq xpham gile –‘segan r nk g toilet sorang2’- eh??? Segan?? Ko wat bisnes pintu bukak k? hahaha sabar jela…

2.)  They try on more than 10 outfits and don’t buy a single thing?



      Yang ni, ehm mungkin x semua. For those yang shopaholic yup!! Aku pun xpaham manusia yang shopaholic ni, nampak barang semua nak beli, kalau bagi sejuta pun xsmpai seminggu habis da rase. Whatever la. Well usually normal person, dorang akan pilih, belek2, nilai betul2  then da sure baru try. To make sure it fit la kan. But untuk golongan2 yang x normal ni, - ‘eh ni cantik la, cute nye, aq suka color ni, waa new arrival!!!! ehm….apa kata kite cuba semua?? Selagi x cuba xtau ok ke x kan… lagipun semua cantik… tatau la nk pilih’ – then ble da cuba – ‘ehm, xpe r….kte survey lain lu’ o ‘aq suke tp tunggu lu la’ o ‘uhm not my style’ – Bagi aq, golongan2 ni sebenarnye rambang mata, xtatau nk memilih. Well everything look nice kate… da cuba xkena, + dengan cerewet masing2 lagi. Klo jenis yang banyak duit, main belasah je beli, xkisah la tp bagi kes yang duit pun ada2 sahaje, paham2 la…. Klo betul2 ada plan nak beli, oklah since everyone nak yang the bez kan. Tapi ada juga manusia yang mmg xplan pun nk beli,tp  juz suka2 nk try… -‘haha saje je, xdpt beli dpt try n feel pun ok what… untuk kepuasan diri!’ - kepuasan diri?? feel?? AIYO WTF!! –Wa Tak Faham- yg kes mcm ni *gile! –nasib la skang ni kedai2 ni jus benarkan only 3 outfit sekali try… klo xde had, mau segunung bju sekali msuk!

                                                            shopping girl!


 3.) They talk on the phone for over an hour, then say to each other that they’ll talk about the details in person?
      Part ni mmg kelakar, kalau korang tanya gurls pun dorang sendiri pun xde explanation pasal ni. Well let me tell you, from what I know, gurlz kalau da cakap dalam tepon, 'gurl n gurl talk gitu' conversation yang boley habis dalam 10 minit pun boley melarat2 smpai 1 or 2 hours. Kalau korang rase dorang cakap pasal topic 'asal' yg menjadi punca si A calling si B smpai 1, 2 jam, hahaha NOPE!!! Topic 'asal' da lama da habis dan yang panjang2 berjela ni adalah ‘dessert’. From 1 topic, akan melarat to next n next n next topic smpai out lnsg dari topic. Segala jenis topic boley di flash back ble da bergayut cam kenangan time sek2, hal2 mber bru n lama, hal terkini sal diri sendiri, etc. Wahal asalnye nak tanya hal simple je. That's why gurlz bergayut smpai berjam2 lamanye..; berckp smpai both telinga pun panas. Panas kanan tukar kiri, panas kiri tukar kanan. Ble dorg da dpt seru/kesedaran - ‘eh lama da kte ckp nie’ o ‘ok r bateri da low’ o ‘hahaha hbis plak kdit aq ni kang' - then kuar la ayt ni - 'we’ll talk about the details in person later ok' - simple!!!


                                                  girl talking on the phone


4.) They compliment each other’s appearance as soon as they see each other.
     Ehm…..ehm……ehm…..pe nak ckp sal ni ye??
1)     Dorang mksd kan compliment itu. Well maybe that day member die nmpk lain, so that's normal la kan.
2)     Dorang sinis. Say its nice padahal no!
3)     ‘cantik ar bju ko…beli kat ne?’ – wanna know more info
4)     Habit. Nak orang puji die, die puji orang dulu. Give n take…
5)     Jenis yang mmg suka memuji…’think positive what’
6)     Cara untuk memulakan bicara…hahaha 

opinion...lain orang lain pikir...terpulang









Friday, 9 March 2012

[K-pop] - x macho?

pelik?

Cakap je k-pop, mostly budak-budak remaja sekarang ni tau pe itu music k-pop. Even radio2 kat Malaysia ni pun da sibuk2 mainkan music2 k-pop ni kat corong2 radio. Katenye mengikut permintaan pendengar. Iyolah jang~ whatever... aq bukan nak cakap sal hal2 cik2 radio kat Malaysia ni but phrase ni...

'lelaki layan K-POP x macho la weyh...!'

Is this the reason why lelaki x suke k-pop? haha... kalo x suke betul xde hal, hak masing2 ko nak layan music pe ; k-pop, j-pop, hindustan, indie or what so ever.... tapi kes yang mulut ckp xsuke, 'eh tolong la k-pop, ape barang music k-pop' ; tp bukak lappy pergh!! Girl generation, T-ara, Kara, Wonder girls, 2ne1, etc... all the k-pop girl group songs ada!! WTF!!! -Wa Tak Faham-

                                                   some of the k-pop girl groups

Hahaha....please la guyz, this kind of attitude is SUCK! For me is simple, everyone ada hak nak minat pe. Even you want to be a universal fan yang layan pe jenis music pun no hal la.. as long as you be honest with yourself. Minat ckp minat, x ckp x. Simple as that. Ape opinion manusia lain, suka hati depa nak omong ape... Asal ko bebas nak layan music pe ko minat dan xpayah berusaha nak jaga macho depan orang... music is something to be enjoy!

p:s - for those yang xminat k-pop, leave the k-pop fan dengan dunia dorang, korang layan la music korang... make life simple...

                                                            aq layan Big Bang

opinion...lain orang lain pikir...terpulang

Monday, 23 January 2012

Panas


Pelik?

Manusia macam2 perangai… kadang tu sampai leh wat orang tertanya2…patut la orang kata benda paling complex dalam dunia adalah manusia.

Sekarang cuaca kat Malaysia ni x menentu… kadang panas biasa, kadang panas terik, kadang hujan lebat,  kadang hujan tu cam main2 je, jap nk turun pas tu 10 minit stop pastu turun balik, kadang sampai 2 minggu xturun hujan, kadang mendung sepanjang hari tapi xhujan2…

                                         panas terik yang menguji keimanan & kewarasan

Al-kisah, hari isnin ; cuaca kat tempat aq ni mak ai….bapak la panas, bkan panas biasa tapi panas yg jenis mencucuk2 punye panas, walaupun pakai bju tapi boley rasa mencucuk sampai ke kulit. Memang menguji kesabaran, keimanan dan ketahanan  seorang manusia.  Dalam on the way nk pergi stesen bas, maklum la skang kan musim cuti CNY, aq pun nk gak balik cuti kan…  ada traffic light, so of course kena stop coz lampu still merah, yg timbul pelik bin hairan nye kat pale aq ni bila aq tgk satu kereta buatan Malaysia  berwarna gelap stop jauh bebeno dr kereta putih buatan luar negara depan die… klo ikut ley masuk 2, 3 biji kete lg jarak nye. Jauh xjauhnye  piker la sendiri. aq pun heran la gak, nk kata mati enjin sebab terlepas clacth, ketera auto type punya style….so aq bajet kereta ni rosak la, habis minyak k...Yang bertambah aq heran, npe la tuan punye kete ni relex bebeno padahal kete die rosak tgh jalan??

Then bile lampu traffic da hijau tibe2 kereta ni xsemena2 bergerak….Eh???  What happen? Speechless seketika disitu… Rupe2 nye bukan kereta rosak tapi nak berteduh bawah pokok elak panas… siot tol, mati2 aq ngat kereta rosak, patut tuan punye kereta relex enjoy layan music  dalam kereta cam xde benda berlaku..  WTF!! – Wa Tak Faham- ada gak manusia macam ni dalam dunia ni…adoi, perangai ‘jual ikan’ giler …cam la orang lain xkena panas… xtau la masuk kategori mane species yang camni… memang terbaik gile contoh yang ditunjuk..

Kat road semua orang sama...!

Opinion…lain orang lain piker…terpulang

Friday, 13 January 2012

kenapa pelik?

pelik?

Tipu kalau cakap korang x pernah rase pelik... semua manusia pernah rase pelik... even aku berani cakap semua manusia pelik.. memang korang x kan cakap korang pelik sebab bagi korang everything yang korang wat adalah biasa, maybe da sebati siap jadi habit lagi dalam life korang tapi manusia2 lain ni mungkin ada yang tengok korang ni pelik bebeno.. so bagi aq x jadi hal kalau 'pelik' jadi entry utama aku sebab jujur cakap banyak benda yang aku pelik. well you know, human is full of curiosity. 



Fear, style, food, fashion, design, etc, semua ni boleh masuk dalam kategori 'pelik'.. so apa sebenar nye yang normal? what is the line between pelik & normal? macam Superman, bagi die normal je pakai seluar kat dalam underwear kat luar, terbang kat udara, masuk bandar rescue orang, selamba je.. xde hal, tapi kalau korang pakai camtu gi masuk kuliah? haah mau ko kena sepak keluar dengan lecture.. 

                                 pak cik ni haa selamba je kat jalanan pakai ala2 superman 
                                             siap dengan kasut sport + topi koboi g,,,mak ai

                                          
Pe yg aq nak point sekarang ni, everything in our life start with unknown... line between pelik and normal sebenarnye kite yang decide. Simple example, cam senior aq, boleh melantak ayam kfc sampai 6, 7ketul sekali makan, siap extra kek lagi boleh sumbat dalam perut belum tambah air lagi...aku time tu da pelik gile tengok die.. dalam otak aku ni da pikir 'camne la perut die boleh ada ruang lagi nak sumbat kek tu.' tapi bagi die 'ala normal la ni' ; Hahaha kalau aku, gile ko biasa!!! see what i mean,  bagi aku pelik atau x terpulang, semua orang boleh curious, semua orang ada cara masing2, semua orang boleh decide...'pelik' ni universal, macam2, feeling yang xboleh nak elak, jadi x salah untuk rase pelik...

Jadi pelik? Ikut korang

                                                          just be yourself

opinion...lain org lain pikir...terpulang

13.01.12

pelik?

nothing much to say...1st post...
welcome Kasutgile...
normally, aku x suke tulis but sometimes rase nak tulis....
that why aq wat blog..

            
npe kasut? nothing much, sebab aku suka kasut

opinion...lain org lain pkir..terpulang